Opleiding van (toekomstige) redders
In ons land raken jaarlijks duizenden mensen ongewild te water. Honderden mensen overleven dit helaas niet. Bij de 172 Nederlandse reddingsbrigades worden daarom kwalitatief hoogwaardige opleidingen in het redden van mensen uit het water gegeven. Verschillende reddingsbrigades verzorgen ook lessen in bijvoorbeeld Eerste hulp en reanimatie, vaak zijn deze interne opleidingen in het bijzonder gericht op waterongevallen. Onze vrijwilligers van de Reddingsbrigade zijn hierdoor optimaal getraind voor bewakingstaken op het strand en in de waterrecreatie gebieden en voor de noodzakelijke hulpverleningen.
Zwemmend redden (recreatieve opleidingslijn)
Reddingsbrigade Nederland biedt leuke en uitdagende reddingsopleidingen aan voor jong en oud. Een kind kan meteen na het behalen van een zwemdiploma van het zwem ABC starten met de opleiding als Junior Redder, waarbij het vergroten van de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop staan. De opleiding verloopt vervolgens van zelfredding, via het redden van vriendjes en het redden met hulp- en reddingsmiddelen naar een opleiding tot volwaardig redder. Kernwoorden in de opleidingen van Reddingsbrigade Nederland zijn uithoudingsvermogen, oriëntatie, coördinatie, inzicht, samenwerking en communicatie waarbij altijd de veiligheid van de redder voorop staat.
Reddingsbrigade Nederland kent de volgende recreatieve opleidingen:
Junior Redder 1 t/m 4
Tijdens deze opleidingen gaat het er vooral om, om jezelf te leren redden.
Zwemmend Redder 1 t/m 4
Nu je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden, zoals bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje. Voor het redden van anderen wordt er gebruik gemaakt van o.a. Hulp- en reddingsmiddelen.
Life Saver 1 t/m 3
De Life Saver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Life Saver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden.
Life Saver Beach
Heb je altijd al als strandwachter aan de slag willen gaan, dan is life saver beach een mooie opstap. Je leert hier de basis beginselen van het werk als strandwachter, waarna je de opleidingen tot Junior Lifeguard en hoger kunt gaan volgen.
(Junior) Lifeguard
Naast de opleidingen in het zwembad kan je als lid van de reddingsbrigade vanaf je 15e jaar beginnen met het behalen van (junior) Lifeguard diploma’s. Deze opleidingen zijn verdeeld in drie richtingen: Pool (zwembad), Open water en Beach (strand). Deze diploma’s leiden op tot toezichthoudende en hulpverlenende taken langs de kust, open water en het zwembad.
De opleidingen van de Heldense Reddingsbrigade zijn Internationaal erkend door de Internationale Life Saving Federation. Nadat iemand zijn opleiding tot Lifeguard heeft behaald kan hij zich o.a. specialiseren tot Reddingsbrigadechauffeur en/of Lifeguard Schipper.
Instructeursopleiding
Reddingsbrigade Nederland kent een opleiding tot instructeur niveau 2 en tot instructeur niveau 3. Reddingbrigade Nederland volgt de door NOC*NSF vastgestelde richtlijnen voor deze opleidingen, De basis van deze opleidingen is competentiegericht leren. Er wordt vooral opdracht gestuurd gewerkt. De kandidaat moet de opdrachten in de praktijk uitvoeren. De kandidaten die deze opleiding volgen kunnen door het volgen van verschillende workshops kennis vergaren om zo hun opleiding positief te kunnen afronden. Tijdens de opleiding heeft de kandidaat de beschikking over een praktijkbegeleider en een leercoach. De praktijkbegeleider is iemand van de eigen reddingsbrigade welke er voor moet zorgen dat de kandidaat alle kneepjes van het instructeurs vak in de praktijk leert. De leercoach begeleidt het gehele proces.